De verzorging van een PICC lijn

De verzorging van de PICC lijn moet wekelijks plaatsvinden. Dit wordt altijd gedaan door een deskundig verpleegkundige of door iemand die daarvoor getraind is. Vaak werkt deze voor een thuiszorgorganisatie waardoor de verzorging van uw PICC lijn gewoon thuis kan gebeuren.

Bij de verzorging van de PICC lijn wordt de Biopatch, fixatiepleister (Statlock of Griplock) en de transparante fixatiepleister vervangen. De huid rondom de PICC lijn wordt gereinigd. Hierbij controleert de verpleegkundig of de PICC lijn nog op de juiste plaats zit.

Wanneer de fixatiepleister of de transparante pleister eerder loslaat of vuil bevat, moet deze eerder vervangen worden.

De PICC lijn moet elke keer na gebruik worden doorgespoeld met een zoutoplossing. Wanneer de katheter niet is gebruikt, moet deze ook worden doorgespoeld. Dit wordt dan wekelijks gedaan door de verpleegkundige in het ziekenhuis of iemand van de thuiszorg.

Wanneer moet u contact opnemen met de arts?

-Als de katheter beschadigingen bevat. Wanneer u bijvoorbeeld gaatjes of een barst in de katheter ontdekt.

-Als de insteekopening rood of pijnlijk is, als er vocht of pus uit de insteekopening komt.

-Bij koorts (boven de 38,5 graden).

-Als de PICC lijn verschoven is. LET OP: u mag deze niet zelf terug duwen.

-Bij pijn in de oksel en/of gezwollen bovenarm of schouder.

-Bij kortademigheid, hoesten en/of pijn ter hoogte van de borstkas.

Waar moet u zelf op letten?

-U mag douchen met de PICC lijn zolang de insteekopening droog blijft. U kunt het beste geen bad nemen of gaan zwemmen. -Wanneer u dit wel doet kunt u het beste gebruik maken van een speciale waterafstotende hoes zodat uw PICC lijn droog blijft.

-Zorg dat uw PICC lijn niet kan verschuiven. De lumen van de PICC lijn kunnen worden beschermd in een cover.

-Probeer de arm waar zich de PICC lijn bevind niet teveel te belasten. Til bijvoorbeeld niet meer dan 10kg.

[/pl_text]
[/pl_col]
[/pl_row]